Projektopgaven
 

 

 

Læs om projektopgaven på EMU

 

 

 

 
 
 
Skanderborg Kommunes Biblioteker
 
 
 
 
Søg i kommunens biblioteksdatabase og hent materialerne på Hørning folkebibliotek.
 
 
 
 
 
EMU.dk
 
 
 
 
Danmarks undervisningsportal. 
 
 
 
 
 
 
Søg og søgeguide
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hvordan finder du den information, du har brug for? Og endnu vigtigere, hvordan vurderer du det fundne? Her på EMUs søgesider giver vi dig hjælp til hurtigt og effektivt at grave dybt i informationsmængden på nettet.
 

 

 

 

 

Søgning

 

 

 

 

3 livliner til søgning på nettet
 
1. livline
 
2. livline
 
3. livline
 

 

 

 

 

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få mest muligt ud af google.

Google er en robot. Ingen hjælper Google med at vurdere kvaliteten af de websider, den viser i søgeresultatet. Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan Google fungerer, og hvordan den finder sine søgeresultater, hvis man skal lave en effektiv informationssøgning.

På flipperiet.dk er der små og enkle videovejledninger i, hvordan Google fungerer, og hvordan man kan finde frem til de gode søgeord.

Videovejledningerne forklarer

  • Hvordan Google fungerer
  • Hvad der er gode søgeord
  • Hvordan en billedsøgning filtreres
  • Hvordan du bedst søger på engelsk

 

 

 

 

SkoDa

 

 

 

 

 

 

Skoda – Skolernes Databaseservice – var en af de allerførste nettjenester, som UNI-C fik ansvaret for. Driften af Skoda blev overdraget fra Undervisningsministeriet i 1996. Med et abonnement får alle lærere, elever og studerende på uddannelsesinstitutionen adgang til et virtuelt kæmpebibliotek. Her finder du POLFOTO, Infomedia, Britannica Online, Faktalink og meget mere. SkoDa kan bruges til forberedelse og undervisning både på skolen eller hjemmefra. Alle informationerne i SkoDa er kvalitetssikrede, opdaterede og med præcis kildeangivelse.

 

 

 

 

 

Infomedia

 

 

 

 

 

 

 

Infomedia giver direkte adgang til artikler fra samtlige landsdækkende og mange regionale dagblade, tidsskrifter, fagblade og nyhedsbureauer.

Pt. rummer Infomedia over 50 mio. artikler – alt fra reportager og nyhedsartikler til biografier, sportsstof, anmeldelser og baggrundsartikler. Søgning på Infomedia foregår ved indtastning af søgeord og ved at vælge/fravælge et antal kategorier.

 

 

 

 

 

FaktaLink

 

 

 

 

 

Faktalink er en samling artikler om samfundsrelevante og aktuelle emner – fx sport, kultur, politik, IT, trends, medier m.m.

Faktalink er opbygget omkring de tre faneblade ”Emner”, ”Artikler a-å”, og ”Temaer”. Eleverne finder derfor hurtigt ind til relevante artikler.  Artiklerne i Faktalink er opbygget efter en fast struktur. Alle artikler begynder med en introduktion til emnet. Herefter dykkes der dybere ned i stoffet, som ofte vil indledes med en historisk vinkel. Emnerne belyses fra ud fra en faglig, analyserende og alsidig vinkel som også indeholder debat og perspektivering. Alle artikler afrundes med omfattende kildehenvisninger og links. 

   

 

 

 

 

Polfoto

 

 

 

 

 

Polfoto giver adgang til billeder af de vigtigste begivenheder i ind- og udland.

Polfoto er et billedbureau i Politikens Hus. Billederne er af høj kvalitet og må frit bruges i undervisningssammenhænge – både i skriftlige produkter, på plakater og websider.

På SkoDa ligger envejledning til søgning i Polfoto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kildekritik                                                                  
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Internettet er stort, og alle kan have en hjemmeside med materiale. Man må selvfølgelig ikke have en side med ulovligt materiale, f.eks. med børneporno eller racistisk propaganda.

Materiale på nettet er bare sværere at tjekke, og ulovligt materiale bliver kun fjernet, hvis det bliver anmeldt.
Det er derfor vigtigt, at du selv vurderer materiale fra nettet, hvis du ønsker at bruge det til f.eks. opgaver eller projekter.

Man skal naturligvis også være kritisk overfor materiale fra biblioteker, aviser eller fjernsynet, men på biblioteket har bibliotekarerne i det mindste sørget for, at materialet er i orden.
På en avis eller i fjernsynet er der en redaktør, som tjekker materialet, og som står til ansvar for, hvad der bliver sagt eller skrevet.
På nettet er der ikke nogen, som er ansat til at surfe rundt på nettet og lege net-politi, så her skal man være ekstra forsigtig.

 

Guide til kildekritik på nettet.

 

Guide til kildekritik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Creative Commons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Internettet har givet os værktøjerne til at kopiere, downloade og udveksle viden og ideer på en helt ny måde. Og dermed udfordres vores traditionelle opfattelse af, hvad ophavsret er.
 
 
Creative Commons blev grundlagt I 2001 og er en almennyttig organisation der tilbyder en række simple værktøjer der giver kunstnere, forskere og andre mulighed for – helt eller delvis – at dele sit værk med andre. Med en Creative Commons licens kan du skræddersy din ophavsret efter behov, og derved give brugeren en række friheder i forhold til gældende ophavsret, uden at skulle indgå en individuel aftale.
 

Spørgetjenester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteksvagten giver svar på helt konkrete fakta-spørgsmål – men kan også foreslå litteratur eller steder på nettet. 

Biblioteksvagten er de danske bibliotekers landsdækkende spørgetjeneste. Biblioteksvagten er et samarbejde mellem 55 folkebiblioteker og et antal forskningsbiblioteker i Danmark.

På biblioteksvagten kan man forvente svar indenfor max. 24 timer.

 

 

På EU-oplysningen kan du stille spørgsmål om EU. 

EU-Oplysningen er en del af Folketingets Administration og besvarer spørgsmål om alle emner inden for EU. Hurtigt, neutralt, sagligt - og ikke mindst gratis.

Det er også muligt at ringe til EU-Oplysningen (tlf. 3337 3337) og komme i direkte kontakt med EU-Oplysningens medarbejdere og få vejledning og svar på dine spørgsmål. Eller du kan besøge EU-Oplysningen og stille spørgsmål, hente gratis materiale eller få hjælp til at finde information om EU på internettet.

 

 

På Folketingets Oplysningkan du få svar på alt om Folketinget. Folketingets Oplysning svarer på spørgsmål om:

  • Folketinget og dets arbejde, både før og nu
  • gældende regler inden for alle lovgivningsområder
  • Christiansborgs historie
  • kunsten i Folketinget.